Wat is mediation?
Met mediation lossen partijen samen het conflict op met hulp van een onafhankelijke mediator. Partijen werken en denken dus zelf actief mee en bepalen zelf de oplossing. Hierdoor is de oplossing duurzamer dan een opgelegde uitspraak van bijvoorbeeld een rechter. Mediation voorkomt dat partijen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Partijen blijven met elkaar in gesprek.
Mediation is een win-winsituatie voor alle partijen. Dit, in tegenstelling tot een rechtszaak waarbij de rechter beslist en waarbij (bijna) altijd een partij verliest. De mediator is onafhankelijk, onpartijdig en neutraal en (ver)oordeelt niet.
De mediator bemoeit zich ook niet met de inhoud van het conflict.
Wanneer mediation?
Zolang er van beide kanten bereidheid bestaat om over een oplossing te onderhandelen, heeft mediation kans van slagen.
Mediation kan bij vrijwel alle soorten conflicten worden toegepast, zoals bijvoorbeeld: (echt)scheidingen, burenruzies, arbeidsconflicten en huurgeschillen.
Door de inzet van mediation kunt u de rechtsgang voorkomen. De mediator is onafhankelijk en maakt geen onderdeel uit van het conflict. De mediator gaat samen met u op zoek naar wat u met elkaar verbindt, naar onderliggende belangen en probeert van daaruit weer beweging in het conflict te krijgen richting een oplossing.
Familiemediation
Familiemediation wordt ingezet bij allerlei conflicten binnen de familie, waaronder (echt)scheiding met of zonder kinderen.